Goji-marjoja

Goji-marja on yksi maailmanlaajuisesti tunnetuin superruoka. Se on hyvin ravinnerikas sisältäen runsaasti mm. beta-karoteenia, C-, B- ja muita vitamiineja, mineraaleja, antioksidantteja, tärkeitä rasvahappoja ja aminohappoja.

Proteiinipitoista goji-marjaa on käytetty kiinalaisessa lääketieteessä tuhansien vuosien ajan mm. immuunijärjestelmän vahvistamiseen, hedelmällisyyden parantamiseen, maksan ja munuaisten suojaamiseen sekä näkökyvyn parantamiseen. Sen sanotaan myös vähentävän ikääntymisen merkkejä. Myös tieteelliset tutkimukset ovat osoittaneet goji-marjan vahvuudet; sillä on ollut positiivisia vaikutuksia verensokeritasoon, kolesterolitasoon sekä jopa syöpäsolujen vähenemiseen.

Goji-marja, toiselta nimeltään susimarja tai pukinpensas, on kertoman mukaan Himalajalta kotoisin olevan goji-puun marja. Goji-puuta on olemassa kahta eri lajia, Lycium barbarum ja Lycium chinense. L.barbarum kasvaa Kiinan pohjoisosissa ja L. chinense Kiinan eteläosissa. Goji-marjoja viljellään kuitenkin myyntiin ympäri maailman, myös Euroopassa.

Goji-marjat säilötään yleensä kuivaamalla. Marja on maultaan makea ja kuivattuna se muistuttaa ulkonäöltään punaista rusinaa. Laadukkaat marjat ovat kuivattunakin hieman kosteita ja pehmeitä. Liian kuivat marjat eivät välttämättä ole hyvälaatuisia.

Goji-marjoja voi syödä raakana napostellen, niitä voi hauduttaa teen seassa tai niistä voi valmistaa tinktuuraa. Monet valmistavat kuivatuista marjoista kiinalaista keittoa. Goji-marjat sopivat erinomaisesti myös mm. myslin, pirtelöiden ja leivonnaisten sekaan tai esimerkiksi raakasuklaan valmistukseen. Kuivattujen marjojen lisäksi goji-marjaa myydään mm. jauheena, mehuna sekä tabletteina.

Suositeltu päiväannos tuoreita goji-marjoja on noin 150 grammaa, kuivattuna noin 10-30 grammaa eli suurinpiirtein kourallinen. Tällä annostuksella goji-marjoista saadaan parhaiten terveydellinen hyöty irti, ylärajaa annokselle ei ole.

Lähteet: