Pakurikääpä (inonotus obliquus) on muiden kääpien tavoin lahottajasieni, joka kasvaa useimmiten koivussa. Sitä on tavattu harvoin myös joissain muissa lehtipuissa, kuten pyökissä, jalavassa tai saarnissa. Muodoltaan epäsäännöllinen, rypylipintainen ja musta, hiiltyneen näköinen pakuri on helppo tunnistaa. Sitä tavataan hyvin eri muotoisina ja kokoisina. Sisäpuolelta pakurikääpä on kellanruskean sävyinen.

Pakuria on käytetty satojen, ellei jopa tuhansien vuosien ajan lääkinnällisiin tarkoituksiin. Venäjällä pakuriuute hyväksyttiin vuonna 1955 virallisesti syöpälääkkeeksi, koska sillä on todettu olevan parantavia vaikutuksia mm. rinta-, keuhko-, kohdunkaulan- ja vatsasyöpään. Myös 90-luvulla tehdyt laboratoriotutkimukset ovat osoittaneet, että pakuriuute on hillinnyt syöpäsolujen kasvua tai jopa tuhonnut ne kokonaan. Pakurilla on ollut käänteentekevää vaikutusta myös verenpainetaudissa ja diabeteksessa. Lisäksi pakurilla on tulehduskipulääkkeen kaltaisia ja immuunijärjestelmää tukevia vaikutuksia. Se auttaa elimistöä tuottamaan ns. luonnollisia tappajasoluja taistelemaan infektioita ja kasvaimia vastaan, sen sijaan että se itse vaikuttaisi suoraan taudinaiheuttajiin.

Viimeaikaiset tutkimukset ovat osoittaneet, että pakuri on yksi eniten antioksidantteja sisältävista ruoka-aineista maailmassa. Antioksidantit suojelevat kehoa vapailta radikaaleilta, joilla on ihokudosta ja soluja tuhoava vaikutus. 70-luvulla Venäjällä tehty tutkimus osoittaa pakurilla olleen runsasti hyviä vaikutuksia mm. psoriasiksen hoidossa.

Pakurin musta ulkopinta sisältää koivustakin luontaisesti löytyvää betuliinia. Koivun betuliinia ihminen ei pysty sulattamaan, mutta pakuri muuntaa betuliinin ihmisenkin hyödynnettävään muotoon. Betuliinin on todettu mm. alentavan kolesterolia, liikalihavuutta sekä parantavan insuliiniresistenssiä.

Pakurissa syöpää parantavat vaikutukset ovat keskittyneet mustaan ulkopintaan, kun taas keltaruskea sisus sisältää enemmän adaptogeenisiä, eli vastustuskykyä, stressinsietokykyä ja kehon normaalia toimintaa tukevia vaikutuksia. Koko kääpä kannattaa siis käyttää kokonaisuudessaan.

Pakurista on valmistettu erilaisia uutteita ja jauheita monessa eri muodossa. Suosituimpia valmistusmenetelmiä ovat pakurin keittäminen ja tinktuura.

Myytävä pakuri on useimmiten jauhetussa muodossa. Pakuria voi myös kerätä itse, se lähtee yleensä helposti irti puusta esim. kirveellä kopauttamalla. Pakuria löytää todennäköisimmin kohtalaisen vanhoista koivumetsistä, useimmiten kosteasta ympäristöstä. Pakurin kerääminen ei kuuluu muiden kääpien tavoin jokamiehenoikeuksiin, vaan lupa keräämiseen täytyy saada maanomistajalta. Kerätty pakuri kuivatetaan. Se kannattaa pilkkoa pieniksi paloiksi kuivumisen nopeutumiseksi. Pakurin voi käyttää murusina tai jauhaa sen esim. tehosekoittimella jauheeksi.

Valmistaminen

Pakurista valmistetaan yleisimmiten teetä. Keitettäessä siitä irtoaa hyödynnettäväksi monet hyvät ravintoaineet. Paras tulos saadaan kun pakuria keitetään 15 minuutista 2-3 tuntiin. Pakuritee on hyvin tummaa, kahvinkaltaista. Teen voi maustaa maun mukaan, esim. hunajalla, cayenne-pippurilla, kanelilla ja inkiväärillä ja suolalla.

Laadukasta pakurikääpää saa mm. Voimaruoka-nimiseltä yritykseltä. Osta Pakurikääpää täältä: www.hyvinvoinnin.fi

Pakuritinktuura

Pakurista voi myös valmistaa tinktuuraa. Tällöin pakuria liotetaan vähintään 40 % alkoholissa pari viikkoa, jonka jälkeen se suodatetaan. Tinktuurassa käytetty pakuri kannattaa olla jauheena, suhteessa 1:5. Yksi osa pakuria, 5 osaa alkoholia. Myös vahvempaa voi tehdä lisäämällä suhdetta aina 1:1 asti.

Alkoholi liuottaa pakurista veteen liukenemattomat aineet, kuten betuliinihapon, betuliinin ja phytosterolit.

Ohje: www.pakurikääpä.net

Osta valmista tinktuuraa: www.hyvinvoinnin.fi

Myös helppo ja nopea tapa pakurin nauttimiseen on pika/instant -valmiste, kuten Four Sigma Foods Instant Ghaga. Four Sigma Foodsilla on myös muita käteviä juomajauheita.

 

Lähteet:

http://wildbranchmushrooms.com/chaga
http://www.mychaga.com/oractesting.aspx
http://www.cordycepsreishiextracts.com/chaga_extract_mushroom.htm
http://en.wikipedia.org/wiki/Inonotus_obliquus
http://mushroom-collecting.com/mushroomchaga.html