KookospähkinäSanotaan, että äidinmaito on kaikista täydellisin ihmisravinnoksi soveltuva ruoka-aine. Se on ravintosisällöltään ihanteellinen ja sisältää runsaasti immuniteettiä tukevia yhdisteitä. Lähin luonnosta löytyvä verrokki äidinmaidolle löytyy kookoksesta. Tässä trooppisessa hedelmässä on runsaasti tärkeitä rasvahappoja, jotka antavat kookokselle ainutlaatuisen makunsa ja runsaasti terveyttä edistäviä ominaisuuksia.

Kookosöljyvalmistajia on monia. Hyvä lista tuotteista löytyy täältä.

Kylmäpuristettu neitsytkookosöljy

Kookosöljy on hyvin ravinnepitoinen kasviöljy. Se sisältää runsaasti keskipitkäketjuisia tyydyttyneitä rasvahappoja. On syytä huomioida, että kaikki tyydyttyneet rasvahapot eivät ole epäterveellisiä, sillä tosiasiassa juuri keskipitkäketjuisia rasvahappoja sisältävät rasvat ovat hyvin terveellisiä. Keskipitkäketjuiset rasvahapot kulkeutuvat suoraan maksaan, jossa ne muuntuvat välittömästi hyödynnettäväksi energiaksi sen sijaan että ne varastoituisivat kehon soluihin muiden tyydyttyneiden rasvojen tavoin. Verrattuna muihin kasvi- ja siemenöljyihin, jotka koostuvat pitkäketjuisista rasvahapoista, kookosöljyn rasvahapot vähentävät haimaan, maksaan ja ruoansulatuskanavaan kohdistuvaa rasitusta.

Kookosöljy tukee tervettä aineenvaihduntaa ja auttaa kehoa taistelemaan bakteereja ja viruksia vastaan. Se tasapainottaa hormoneja ja veren sokeritasapainoa sekä edistää solujen paranemista. Sen tiedetään myös tehostavan kilpirauhasen toimintaa ja vähentävän näin maksaan ja haimaan kohdistuvaa rasitusta. Lisääntynyt aineenvaihdunta auttaa kehoa polttamaan päivittäin enemmän energiaa ja edistää näin painon pudotusta. Lisäksi kookosöljy pitää energiatason korkealla puhtaan ja helpon sulamisen ansiosta.

Käytä kookosöljyä ruuanlaitossa

Ruoanlaitossa kookosöljy on ylivoimaisesti paras öljy sen korkean lämmönsietokykynsä ansiosta. Monissa muissa kasviöljyissä (kuten rypsiöljy) syntyy kuumennettaessa transrasvoja, lisäksi paistaminen tuhoaa öljyn antioksidantit ja hapettaa öljyn muuttaen täysin sen kemiallisen rakenteen. Kookosöljy on ainoa öljy tai rasva, joka kuumennettaessa pysyy vakaana ja säilyttää monet hyvistä ominaisuuksistaan.

Useimmat kookosöljyn ravintoaineet kuitenkin tuhoutuvat kuumennuksen yhteydessä, joten sitä kannattaa nauttia erityisesti tuoreena. Päivittäin suositellaan nautittavaksi 1-4 ruokalusikallista joko sellaisenaan tai sekoitettuna esim. pirtelöön tai smoothieen. Kookosöljy on myös yksi raakasuklaan perusraaka-aineista.

Kookosöljyssä kannattaa panostaa laatuun. Käytä aina kylmäpuristettua neitsytkookosöljyä, mielellään luomulaatuista. Kylmäpuristettu kookosöljy valmistetaan tuoreista kookospähkinöistä ja ne sisältävät runsaasti luonnollisia antioksidantteja. Kylmäpuristettu Kookosöljy muuttuu juoksevaksi vasta 25 asteen lämmössä, joten sitä kannattaa säilyttää huoneenlämmössä, jotta käsittely on helpompaa.

Kookosöljy on loistava kosteusvoide

Kookosöljy on myös erinomainen kosmetiikkatuote. Kosteusvoiteena käytettynä se auttaa pitämään ihon ja sidekudokset vahvana ja joustavana. Kookosöljy suojaa ihoa vapaiden radikaalien vanhentavalta vaikutukselta ja luonnollisesti vähentää juonteita ja ryppyjä. Se myös uudistaa ja pehmentää ihoa auttaen kuorimaan kuollutta ihosolukkoa. Kookosöljy toimii myös hiusten ja päänahan kosteuttajana. Lisäksi sitä kannattaa kokeilla luonnollisena deodorantin korvikkeena.

Kookosvesi urheilujuomana

Nuori kookos on yksi luonnon parhaista elektrolyyttien lähteistä. Elektrolyytit ovat soluissa sijaitsevia ionisoituja mineraalisuoloja, jotka mm. kuljettavat energiaa kehossamme. Nuoren kookoksen sisältä löytyvä kookosvesi (kutsutaan joskus myös kookosmaidoksi) sisältää luonnollista sokeria, kuituja, antioksidantteja, vitamiineja ja mineraaleja. Se on hyvä luonnollinen vaihtoehto esimerkiksi urheilujuomille. Kookosveden molekyylirakenne on identtinen ihmisen veriplasman kanssa, mikä tarkoittaa että kehomme tunnistaa sen heti käyttökelpoiseksi ravinnoksi. Nuoren kookoksen kookosveden juonti onkin lähestulkoon veritankkauksen arvoinen. Kookosvettä käytettiin jopa toisen maailmansodan aikaan hätätapauksessa korvaamaan verivajausta. Vahingoittumattoman kookospähkinän sisältö on mitä suurimmalla todennäköisyydellä steriiliä. Kookoksen kypsyessä kookosvesi korvautuu ennenpitkää kookoksen hedelmälihalla ja ilmalla.

Kookosmaito ja kookoskerma ovat kookoksen raastetusta hedelmälihasta puristettua nestettä. Niitä käytetään ruoanlaitossa yleensä itämaisissa ruoissa. Kookosta löytyy myös hiutaleina ja jauhona. Kookosjauhon hiilihydraattipitoisuus on alhainen, jonka takia se on suosittu jauho myös vähähiilihydraattista ruokavaliota noudattavien keskuudessa.

 

Lähteet:

http://www.foodmatters.tv/Health_Resources/Super_Fruits_and_Nuts
http://en.wikipedia.org/wiki/Coconut
http://www.naturalnews.com/029841_coconut_superfood.html
http://products.mercola.com/coconut-oil/