Maca eli perulainen ginseng on juureskasvi, joka on kotoisin Perun vuoristoseuduilta. Perulaiset ovat jo vuosituhansia käyttäneet makaa sekä ravinnoksi että lääkinnällisiin tarkoituksiin. Maca on hyvin ravintopitoinen ja se sisältää runsaasti mineraaleja, tärkeitä aminohappoja, vitamiineja ja entsyymejä.

Maca on hyvä apu kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin, koska se sisältää runsaasti erilaisia rasvahappoja, fosforia, eri mineraaleja (mm. kalsiumia, magnesiumia ja rautaa) sekä mm. B12-, B1-, B2- ja C-vitamiineja. Lisäksi macassa on paljon kuituja, yli neljä kertaa enemmän kuin perunassa. Tässä erityisessä juureksessa on myös 18 eri aminohappoa.

Macan terveydellisten vaikutusten lisäksi se auttaa säätelemään kehon hormonitoimintaa. Miehillä maca auttaa nostamaan testosteronitasoa sekä vähentämään erektiohäiriöitä. Naiset ovat löytäneet macasta apua erityisesti pahoihin kuukautisvaivoihin sekä vaihdevuosiin. Molemmilla sukupuolilla maca vaikuttaa positiivisesti seksuaaliseen aktiivisuuteen sekä hedelmällisyyteen.

Hormonitoiminnan tasoittamisen lisäksi maca tunnetaan adaptogeeninä. Adaptogeeni on ruoka-aine, jonka kerrotaan auttavan kehoa selviämään stressistä ja taaudeista. Maca auttaa myös pitämään energiatason korkealla sekä lisää kestävyyttä. Tämän vuoksi siitä on tullut suosittu luonnonmukainen lisäravinne urheilijoiden keskuudessa.

Macaa on yleensä myytävänä jauheena. Tällöin sitä on helppo lisätä mm. pirtelöihin, mehuihin ja muihin ruokiin. Macaa on saatavilla myös kapseleina, uutteena sekä kokonaisina juuren palasina.

Vaikka maca onkin luonnollinen ruoka-aine eikä sen ole todettu aiheuttavan myrkytystä suurinakaan määrinä, sen nauttiminen on hyvä aloittaa pienistä määristä, kehoa totutellen. 1 tl – 1 rkl maca-jauhetta päivässä on yleensä hyvä alkuannos, tuotepakkauksien annostusohjeita kannattaa kuitenkin noudattaa. Kapseleissa 500 mg on yleensä suositeltu päiväannos. Kehon totuttua macaan annostusta voi vähitellen hieman nostaa. Kuten muidenkin adaptogeenien kohdalla, macan käytössä kannattaa silloin tällöin pitää pieniä taukoja.

Joillakin macan käytön aloittaminen voi aiheuttaa ilmavaivoja tai ripulia, mutta annoskokoa pienentämällä vaivat yleensä korjaantuvat. Jotkut myös sanovat, että kilpirauhaslääkitystä syövillä voi liian suuri annos aiheuttaa kilpirauhasen liikatoimintaa, hermostuneisuutta ja jännittyneisyyttä. Tässäkin oireet yleensä helpottavat annostusta vähentämällä.